rød tesla modell y på skogbakgrunnen

4 fordeler med elbil

Vurderer du å kjøpe elektrisk bil? Dette er fordeler med elbil du bør vite om.

Uavhengig av hvilken bil du velger, finnes det både ulemper og fordeler med elbil, og en rekke faktorer du må tenke på. Enten om du har elbil fra før og tenker å kjøpe ny, eller skal kjøpe din første elbil, kan det være nyttig å kartlegge og lese om erfaringer. 

Kort fortalt er det:

  • Rimeligere å anskaffe elbil
  • Reduserte utgifter på blant annet drivstoff og service.
  • Reduserte kostnader på bompasseringer og ferjeavganger.
  • Rimeligere eller gratis parkering.

1. Rimeligere å kjøpe ny elbil

Per i dag er det ikke moms eller engangsavgift når du kjøper eller leaser ny elbil som det er ved kjøp av bensin- eller dieselbiler. 

Fra og med 2023 fjernes momsfritaket ved kjøp av elbil på den delen av kjøpesummen som overstiger 500 000 kroner fra og med 01.01.2023.

Biler som koster mindre enn 500 000 fortsetter som før – med fullt momsfritak – i første omgang ut 2024.

2. Reduserte avgifter på drivstoff og service

Flere fordeler elbil gir er at du kan spare mye penger på drivstoff. Elektriske motorer er svært energieffektive, og bruker kun en tredjedel av energien som en bensin- eller dieselbil bruker. Selv om strømmen både hjemme og på ladestasjoner kan være dyr nå for tiden, vil det likevel være rimeligere å kjøpe strøm til elbilen enn fossilt drivstoff. 

Hvor mye man sparer avhenger selvsagt også av modell, vær- og førerforhold man kjører i, strømpris, pris på drivstoff samt hvor og når du lader. Ved å hovedsakelig lade hjemme, kan du fort spare rundt 80 til 90 prosent enn om du hadde skullet fylle bilen med fossilt brennstoff. 

En elektrisk batteri har også færre bevegelige deler enn en forbrenningsmotor. Batteriet krever dermed mindre vedlikehold. Som elbileier kan du dermed si farvel til løpende kostnader og påminnelser man må huske på som oljeskift, bytting av tennplugger og lignende. 

3. Reduserte kostnader på bom- og fergeavgifter

Som eier eller fører av en elbil får du enten fritak eller redusert kostnad for bompasseringer i hele landet. Dette kan være en fordel om du pendler til og fra jobb på bombelagte veier, eller ofte reiser på roadtrips gjennom mange bomringer. 

4. Rimeligere eller gratis parkering

Generelt har elbiler rimeligere forutsetninger for parkering på offentlige parkeringsplasser. Hvor mye man betaler avhenger av hvilken ordning hver enkelt kommune benytter seg av, men generelt parkerer elbiler avgiftsfritt, eller med minst 50 prosent avslag på de fleste gateparkeringsplasser som er kommunale. 

Biler til salgs

Finner du ikke den rette bilen? Vi kan også importere bilen du letter etter gjennom vårt nettverk.